Рецензія на фільм «Париже, я люблю тебе»

06.02.2018

Рецензія на фільм «Париж, я люблю тебе»

«Букет, доставлений з Парижа»

Місто, овіяний віковий поетичної серпанком, останнім часом потьмянів. Не зрозуміло, кого тепер більше на паризьких вулицях — туристи чи торговців пластмасовими брелоками у вигляді Ейфелевої вежі, made in China. Мрія розтиражована зі звичним для 21 століття голлівудським розмахом. Мрія стала низькопробної. Квіткова романтика «Амелі» змінилася чорно-білої, «під старовину», романтикою «Ангела А». І здається, слова і прийоми на цьому скінчилися. Під не замовкають зітхання «je t`aime», під клацання фотоапаратів, місто накрило забуття. Принаймні, саме так розцінили ситуацію, що склалася в їх рідному Парижі, продюсери Еммануель Бенбен і Клоді Оссар. І вирішили цю ситуацію виправити. Вони кинули клич серед режисерів: прийдіть і зніміть свій Париж! Режисери радісно погодилися: знімати Париж досі престижно по одній ідеї.

І вийшла картина, «приємна в усіх відношеннях» (цвях програми «Особливий погляд» на фестивалі в Каннах, гала-прем’єра на XXVIII ММКФ). Приємна французьким продюсерам, які в своєму розумінні «освіжили» образ Парижа, 22-м режисерам, які по команді дружно долучилися до прекрасного, і нарешті — глядачам, які стали свідками яскравого кіно-експерименту. Перед нами фільм, складений з 18 новел, дія кожної з яких розвивається в новому районі Парижа. Перед нами імена найвідоміших режисерів: Тома Тиквера, Гаса Ван Сента, братів Коенів, Ізабель Койші … Перед нами улюблені актори: Джульєтт Бінош і Фанні Ардан, Жерар Депардьє і Боб Хоскінс, Льюдвін Саньє і Наталі Портман, Елайджа Вуд і Стів Бушемі … Одним словом — букет.

Такого різного Парижа, як в новому фільмі-збірнику, ви ще не бачили. Самотня американська поштарка переживає катарсис, сидячи на лавочці (Олександр Пейн), а в цей час чоловік читає вмираючої дружині Муракамі і годує її профітролямі (Ізабель Койші). Один хлопчина чекає свою нову подругу біля входу в мечеть (Гуріндер Чадха), а в цей час інший хлопчина, піддавшись раптовому пориву, дає свій телефон симпатичному іноземцю (Гас Ван Сент). Парочка мімів знайомиться в тюремній камері (Сільвіан Шоме), а в цей час пара вампірів обдаровує один одного кривавими поцілунками (Вінченцо Наталі). «А в цей час» може тривати довго. Глядача чекає і привіт від Лоли в новелі Тома Тиквера, і чудовий дует Фані Ардан і Боба Хоскінса, і Депардьє в ролі бармена, і Бінош у всій пишноті трагічного амплуа, і Бушемі — у всій пишності амплуа трагікомічного. А сам Париж тут — жива декорація, якій відводиться головна роль. Кожна географічна точка міста пульсує у власному ритмі, безліч сердець б’ється одночасно, і кожне — говорить про своє. Одне про смерть, інше про сміх, третє про музику, четверте про красу. І кожне, по-своєму, про любов.

У 1965 році шість режисерів французької Нової хвилі, серед яких були Ромер, Шаброль і Годар, зняли картину «Оглядаючи Париж» ("Paris Vu Par"). У 84-му у Франції вийшов фільм «Оглядаючи Париж. 20 років потому». І ось тепер, через ще двадцять з гаком років, з’явився третій за рахунком кіноальманах, присвячений Парижу. Як і попередні два, він добре відбиває дух свого часу. «Париж, я люблю тебе» задуманий і зроблений як «новинка» (в тому сенсі, як це часто пишуть на продуктах в супермаркетах). Але це не тільки новий Париж, показаний через відображення у багатьох маленьких дзеркалах. Це ще і впевнений крок на шляху до кіно майбутнього, до інтерактиву, про який пророкує Грінуей.

Після «Пам’ятай», «Малхолланд Драйв» і фільмів того ж роду, яких за останні роки виходило безліч, можна було припустити, куди далі буде розвиватися кінематограф. Режисери вступили з глядачем витончену гру, тасуючи епізоди і обманюючи логіку. Їх метод з новаторського швидко перетворився в побитий, мистецтву потрібні були нові жертви. Наступне, що було відкинуто після логіки, — одиничний режисер. Раніше варто було дивуватися — як же в голові однієї людини вмістилося стільки образів, героїв, тим і їх переплетень. На цей раз дивуватися не доводиться, адже образам і героям не довелося уживатися в одній голові. У картині «Париж, я люблю тебе» було задіяно безліч голів, і це породило різноманітність. Така різноманітність здатне захопити і навіть зачарувати. І все ж це «придумане диво», а його ефект дуже далекий від того містичного впливу, яким кінематограф встиг завоювати серця людей. Однак прогрес є. І можна припустити, що скоро до створення фільмів підключиться сам глядач, зробивши кіно ще більш різноманітним і ще менш схожим на кіно, яке дивилися наші батьки.

Рецензія на фільм «Париже, я люблю тебе» Рецензія на фільм «Париже, я люблю тебе» Рецензія на фільм «Париже, я люблю тебе»всього:

Рецензія на фільм «Париже, я люблю тебе» Рецензія на фільм «Париже, я люблю тебе»

Більше цікавого на Filmz.ru: